Decretul 770 , Ceausescu si crearea „Omului Nou”


Ce este defapt „Omul Nou”?De mii de ani omenirea incearca sa-l creeze , nestiind ce inseamna cu adevarat acest lucru.

In anul 1936 iesea din inchisoare un baiat semianalfabet ,  care fusese condamnat la 3 ani de inchisoare pentru activitati comuniste.Pentru el , oamenii erau nedrepti , iar Romania un loc al saraciei.De aceea visul sau era , inca de atunci , sa schimbe cursul istoriei tarii sale.

Dupa 24 de ani , pustiul semianalfabet devenea Secretarul General al Partidului Comunist Roman.Incepand de acum , Nicolae Ceausescu , ca despre el este vorba , incepea sa puna bazele unei dictaturi national-comuniste , prin  care dorea sa razbune sutele de ani in care Romania fusese la cheremul marilor puteri ale lumii.

In anul 1966 , N. Ceausescu promulga „Decretul 770” , care pentru el reprezenta un proiect cu o durata de 24 de ani.Acest decret interzicea tuturor femeilor sa intrerupa sarcinile, cu citeva exceptii: daca sarcina punea in pericol viata femeii, daca unul dintre parinti suferea de o boala transmisibila ereditar sau daca mama prezenta invaliditati grave, daca femeia avea peste 45 de ani sau nascuse deja patru copii si daca sarcina era urmarea unui viol sau incest.

La un an dupa promulgarea decretului , in 1967 ,  se nasc primii „Oameni Noi”.In opinia lui Ceausescu , oamenii deja existenti erau incapabili pentru planurile sale , doar „Oamenii Noi” fiind perfecti pentru aceste proiecte.

Copiii nascuti din ordinul „tovarasului” cresteau , iar scolile si gradinitele erau construite cu miile.Invatamantul romanesc devenea cel mai avansat din lume , iar copiii erau obligati sa faca sport , Nadia Comaneci fiind prezentata drept model.Probabil acum va ganditi ca totul era roz , dar multe dintre femeile insarcinate nu doreau sa nasca.Incercand diferite metode pentru a provoca avortul , femeile se expuneau la riscuri uriase.

15.000 de femei au murit dupa ce au incercat sa-si provoace avortul , singure sau ajutate de oameni fara specializare.Era pretul platit cu monede din suflete in incercarea de a crea „Omul Nou” , ce urma , in viziunea dictatorului , sa duca Romania pe culmile gloriei.

Putini stiu ca prin acest decret se incerca nu numai cresterea populatiei , dar si purificarea neamului romanesc.Chiar daca avorturile erau strict interzise in Romania , exista totusi o natie care  primea aprobare pentru fiecare avort.Este vorba de tigani , care aveau voie de fiecare data sa avorteze , aceasta nefiind decat o tactica a Partidului Comunist prin care ii facea pe rromi sa se autodistruga.

Intre timp „Omul Nou” a ajuns la varsta la care trebuia sa mearga la scoala , in ciuda constructiilor masive de scoli , acestea erau suprapopulate iar profesorii erau insuficienti.

2.000.000 de copii s-au nascut datorita „Decretului 770” , iar cateva sute dintre acestia au avut , inca de la nastere , probleme psihice sau malformatii.Acestia reprezentau o povara , pentru ca nu puteau produce nimic si de aceea , dupa ce erau consultati de un doctor era decisa soarta lor.

Copiii irecuperabili erau trimisi intr-un asa zis camin.Situat intr-un castel din comuna Cighid , judetul Bihor , caminul era defapt un lagar de exterminare.Zeci de copii erau tinuti in 3 paturi , in propriile fecale , iar urletele si zidurile reci ale „puscariei mortii” completau peisajul macabru.Oare pretul platit pentru crearea „Omului Nou” nu era deja prea mare?

137 de copii au murit in conditii inumane , in lagarul de la Cighid , descoperit de reporterii unei televiziuni germane in martie 1990.

Noua generatie creata de Ceausescu deborda de energie , limitele pentru ei fiind facute pentru a fi depasite.Dictatorul a crezut ca o generatie nascuta si crescuta in comunism va fi perfecta pentru a duce mai departe Manifestul Comunist al lui Marx și Engels.

La 22 de ani dupa promulgarea „Decretului 770″ istoria se razbuna pe Nicolae Ceausescu , iar copiii creati de acesta strigau pentru prima data dupa zeci de ani :”LIBERTATE”.

„Omul Nou” era exact cum a vrut Ceausescu : modern.Dar omul modern nu accepta limitele , cenzura , comunismul…

In anul 1989 dictatorul este inlaturat de la putere si impuscat , ca o ironie a sortii , chiar de copiii nascuti din ordinul sau.

Acum rezultatele „Decretului 770” au in jur de 40 de ani , o parte din ei conduc Romania , iar altii au copii , nascuti in democratie , care probabil au scris aceste randuri…

Posted on aprilie 13, 2012, in Home and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. cand eram in Ro… am mers in interes de servici… (eram tot constructor…) la un spital (asa ii zicea) de inapoiati mintali… localizat in comuna Plataresti, judetul Calarasi… unde am vazut in real, aceiasi imagine descrisa de tine…

  • Merci pt informatie
   chiar nu stiam ca era asa cva si in Plataresti
   cunosc aceasta comuna pt. ca la aproapre un km stau niste rude ale mele(comuna Fundeni Frunzanesti …..poate ai trecut prin ea cand te-ai dus la plataresti)

   • stiu foarte bine localitatea… Fundeni Frunzanesti…
    cand m-am angajat… acolo era inceputa de cinci ani, o lucare de alimentare cu apa potabila, pe strazi… si eu am finalizat-o… asa se face ca… eram destul de cunoscut acolo… pe vrema aia… era o primarita… localnicii ma numeau… omul care a adus apa…

  • Incredibil……..mai sti pe unde te cunoasteau oamenii ? cam din ce parti ale comunei? Cand ma duc pe acolo poate intreb pe vecini si te mai cunoaste cineva
   Si prin ce an se intampla asta( treaba cu alimentarea cu apa)?

   • alimentarea, era pe strada principala… castelul de apa era la marginea localitatii… ca sa ajung acolo, mergeam de la soseaua asfaltata spre centrul comunei, apoi, undeva la stanga…
    se intampla in vara… toamna… anului 1982

 2. ooo Doamne….habar nu aveam de acel lagar….:(

Leave a reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: