Cel mai puternic laser din lume , langa Bucuresti


Guvernul a aprobat indicatorii economici pentru o investiţie ştiinţifică şi tehnică de foarte mare performanţă, proiectul Eli, care înseamnă construirea celui mai puternic laser, de 10 PW.

Potrivit ministrului Educației Ecaterina Andronescu, laserul va fi construit pe platforma de la Măgurele, iar investiţia are o valoare de 1,5 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 389 milioane euro, din care circa 20% reprezintă construcţiile aferente.

Ministrul Educaţiei a arătat că acest proiect de investiţii este acceptat la finanţare de Comisia Europeană şi va fi finanţat din fondurile de dezvoltare regională prin programul Creşterea competitivităţii economice, cu cofinanţarea Guvernului României, care va fi de circa 20%.

“Este un proiect la care se lucrează de foarte multă vreme. Primele discuţii cu Comisia Europeană au început în 2005. În 2009 am reuşit să obţinem aprobarea Comisiei Europene pentru construirea acestui obiectiv de investiţii şi acum începem să avem banii şi el se va derula în următoarele 55 de luni”, a mai spus ministrul.

Posted on iulie 4, 2012, in Home. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Leave a reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: